Wolves - Liverpool och offsideregel-genen

Jag missade uppenbarligen något historiskt igår när jag satt och brunchade på Strand utan att få in någon stream på Wolves - Liverpool på min iPhone. Istället gick jag in på Viasat Fotbolls sida på Facebook och såg 25 kommentarer som alla handlade om något extraordinärt, som verkar ha chockat varenda fotbollssoffa i hela Europa.

 

Ja. Alla som kollade på Wolves - Liverpool igår blev nog förvånade över något särskilt, och då syftar jag inte på att Lollerpoo lyckades vinna utan att de hade en kvinnlig linjedomare. Tyvärr var jag alltså inte hemma med trygga Viasat, hade gärna sett Torres och Meireles leka loss och dessutom fått se hur kommentatorerna och studion hanterade en kvinna med flagga på plan. Troligtvis sköttes det snyggt, vilket man inte kan säga om Sky Sports gubbar.



Den assisterande domaren heter Sian Massey och fyller 26 i år och hon verkar ha haft en lyckad dag på jobbet igår. Hon dömde även Sunderland - Blackpool förra året så det var inte så historiskt som det verkar ha känts för många. Eftersom hon är såpass ung har hon troligtvis fått viss hjälp att ta sig fram och det känns bra att dom tagit tag i att plocka fram kvinnor. Hon lär ju dock behöva göra ett mycket bättre jobb än snittet av hennes manliga kollegor och de misstag hon kommer göra, som alla gör, kommer lyftas fram mer.

 

Hon fick ta några svåra beslut och det visade sig att hon dömde korrekt i flera svåravslästa offsidesituationer igår, och många fick äta upp sexistiska kommetarer de tidigare slängt ur sig när repriserna kom.

Naturligtvis ledde en kvinnas inträde på Premier League-planen i en relativt intressant match till skandaler, hur skulle det kunnat undvikas? Det är ju nämligen män som kommenterar vad som sker på plan och många har extremt svårt för förändring och verkar vara livrädda för kvinnor. Sky Sports gjorde bort sig ordentligt när Andy Gray och Richard Keys trodde att deras mikrofoner var avslagna och deras sexistiska kommentarer spelades in och citerades i Daily Mail idag.



Keys: ‘Somebody better get down there and explain offside to her.’
Gray (fd skotsk internationell fotbollsspelare): ‘Can you believe that? A female linesman. Women don’t know the offside rule.’
Keys: ‘Course they don’t. I can guarantee you there will be a big one today. Kenny (Liverpool manager Kenny Dalglish) will go potty. This isn’t the first time, is it? Didn’t we have one before?’
Keys: ‘The game’s gone mad. Did you hear charming Karren Brady this morning complaining about sexism? Do me a favour, love.’

 

De flesta kommentarerna jag läst på olika ställen på Internet, svenska som engelska, är positiva till att ha fler kvinnor i fotbollsvärlden. Man vill förändra en del av fotbollskulturen som halkat efter och ser inte varför en kvinna skulle göra ett sämre jobb. Något är lite sorgligt med att man blir så glad över kommentarer som egentligen borde vara så självklara att de inte ens behöver sägas, men, de behövs. Andra förstod inte vad all uppståndelse var kring, Liverpool har ju redan en kvinnlig anfallare på plan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback