Filosofen. Dålig affärsman= dålig tränare?

 

Det diskuteras då och då att Pep skulle vara en dålig tränare som hade turen att få ta över ett lag som redan fungerade problemfritt, ofta kryddas diskussionerna med den dåliga Zlatan-Pep-stämningen som uppstod i våras och som fortfarande lämnar dålig smak i svenskarnas munnar.

Det diskuteras då och då att Pep skulle vara en dålig tränare som hade turen att få ta över ett lag som redan fungerade problemfritt, ofta kryddas diskussionerna med den dåliga Zlatan-Pep-stämningen som uppstod i våras och som fortfarande lämnar dålig smak i svenskarnas munnar.

 

En sak man definitivt kan anklaga Guardiola för är att han är en usel affärsman och i förlängningen är det en väldigt dålig tränaregenskap i dagens fotboll då pengar behövs i konkurrensen om toppspelare. Visst, Man City är ett exempel på att det inte bara går att köpa upp ett gäng legosoldater och trycka på Play utan att ha den riktiga själen och en tydlig strategi. Samtidigt som jag fascineras av lag som Arsenals förmåga att köpa billiga talanger och utveckla dom till klass-spelare i ett sammansvetsat och tydligt lag så är det ändå så att pengar kan ta ett lag väldigt långt, se bara på Chelsea som dock hamnat i en svacka nu.

 

Nu är det så att Barcelona trots sin usla ekonomi sitter på ett ganska extremt stall med bra spelare, så de där klockrena köpen kanske inte var så nödvändiga, det finns redan otroliga spelare så det räcker och blir över. Men detta otroliga lag har också varit ett sätt för Peps kritiker att angripa honom, han blev serverad ett lag på ett silverfat, men skulle han kunna komma in och bygga upp ett lag i kris? Jag säger inte att han är en "dålig" tränare, filosofen är mycket välkommen som manager till mitt korplag, men sett till Barcas framgångar, hur mycket ära ska man egentligen ge Pep?

 

Vad som jag tycker är uppenbart bortsett från Peps usla känsla för ekonomi och det faktum att han fick en väldigt tacksam uppgift att ta över ett redan lysande lag är att en bra tränare borde förstå vilka spelare som passar för vilka lag. Zlatan är en fantastisk spelare, i rätt lag. I Barcelona blev han mest en fantastiskt dyr spelare att ha på bänken, och hans kvaliteter kom inte till rätta. Medan Zlatan fick kritik och blev utfryst i Barca tycker jag man från början borde kritiserat Pep i första hand för det idiotiska köpet och inställningen att Zlatan skulle formas efter Barca, och därmed tvätta bort det som gör honom till en så unik spelare. Inter och Mourinho däremot fick Eto'o och 40 miljoner euro mot Zlatan. Ganska enkelt att se vem som är geniet i denna deal. "The Special One" urlakade Barca på resurser och stal spelare vilket är perfekt nu när han leder la Liga med sitt Real Madrid.

 

Vi vet hur det slutade i Zlatanaffären. Pep sålde Zlatan billigt till Milan eftersom det knappt finns lag som har råd att betala Ibras höga lön och gjorde allt som allt en riktigt usel affär och laget vadar i skulder. Kanske dags att svika Unicef och börja med tröjreklam?

 

Filosofen. Dåliga affärer, dålig tränare?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback